Tichá noc znie už dve storočia

24.12.2007 Celý región

Už takmer dve storočia znie najznámejšia vianočná pieseň Tichá noc v domácnostiach a chrámoch takmer na celom svete. Bez tejto piesne, ktorá symbolizuje nežné a láskyplné čaro Vianoc, by sme si sviatky pokoja nevedeli ani ...
Tichú noc napísal pomocný farár kostola sv. Mikuláša v dedinke Obernsdorf pri rakúskom Salzburgu Joseph Mohr. Ráno 24. decembra 1818 priniesol text svojmu priateľovi Františkovi Xaverovi Gruberovi - učiteľovi v susednom Arnsdorfe, aby ho zhudobnil. Podmienkou autora textu bolo, aby sa pieseň spievala už na polnočnej omši. Bol to šibeničný termín, ale Gruber to dokázal. O polnoci teda zaznela dnes známa skladba pre dva sólové hlasy so sprievodom chóru a gitary, pretože kostolný organ bol v tom čase pokazený. Skladba zaznamenala veľký úspech a teší sa mu dodnes.
Z Rakúska sa pieseň dostala do Lipska a New Yorku. Tichá noc tak postupne obletela celý svet, no jej skladateľ zostal pre mnohých neznámy. Skladba si získala takmer liturgickú funkciu - v obyčajach vianočného večera v celom kresťanskom svete je už neodmysliteľná.
Náklady, v ktorých táto pieseň vyšla, by sme spočítavali veľmi ťažko. Spievali ju Bing Crosby, Freddy Quinn, Louis Armstrong, v repertoári ju mal zaradenú aj Elvis Presley, Karel Gott, Peter Dvorský, Paľo Habera a pod.
 

Vyberte región